Zakonito postupanje imperativ u radu privatnih izvršitelja

Bez autora
Apr 15 2013

Ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković najavio je danas da će to ministarstvo uvesti strožu kontrolu zakonitosti rada privatnih izvršitelja, kojima će istovremeno obezbediti asistenciju pravosudne policije radi zaštite u rizičnim okolnostima.Selaković je u prostorijama Pravosudne akademije, nakon što su 23 novoimenovana izvršitelja pred njim položila zakletvu, naveo da je zakonitost rada imperativ jer javnost ne sme da doživljava privatne izvšitelje kao “uterivače dugova”, već kao predstavnike pravde koji rade u interesu oštećene strane.

Zakonito postupanje imperativ u radu privatnih izvršiteljaMinistar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković najavio je danas da će to ministarstvo uvesti strožu kontrolu zakonitosti rada privatnih izvršitelja, kojima će istovremeno obezbediti asistenciju pravosudne policije radi zaštite u rizičnim okolnostima.

Selaković je u prostorijama Pravosudne akademije, nakon što su 23 novoimenovana izvršitelja pred njim položila zakletvu, naveo da je zakonitost rada imperativ jer javnost ne sme da doživljava privatne izvšitelje kao “uterivače dugova”, već kao predstavnike pravde koji rade u interesu oštećene strane.

Osnovni cilj izvršitelja, kako je istakao, jeste da direktno doprinose efikasnosti sprovođenja pravde.

On je napomenuo da se izvršitelji u svom radu svakodnevno suočavaju sa problemima, zbog čega će Ministarstvo pravde i državne uprave u toku godine raditi na izradi predloga zakona o pravosudnoj policiji, kojim će biti regulisano i pitanje neophodne asistencije policije i zaštite izvršitelja u rizičnim situacijama.

Selaković je pozdravio i rad Komore izvršitelja, koja doprinosi daljem usavršavanju i afirmaciji sistema izvršitelja u Srbiji.

Ministar je istakao da ta profesija, koja je prošle godine uvedena u pravosudni sistem Srbije, ubrzava postupke izvršenja sudskih i drugih odluka izvršenja na osnovu verodostojnih isprava i utiče na smanjenje broja sudskih predmeta.

Kada naredne godine bude uveden i sistem javnih beležnika, sudovi će biti još više rasterećeni, tako da će im ostati da se bave svojim osnovnim poslom, a to je suđenje, zaključio je Selaković.

Danom polaganja zakletve, koja je propisana Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, 23 nova izvršitelja stupili su na dužnost, čime ukupan broj izvršitelja u Srbiji iznosi 82.

Izvršitelji se imenuju za područja osnovnih i privrednih sudova u Srbiji, kako bi sprovodili izvršni postupak. Oni se imenuju iz reda diplomiranih pravnika koji su položili ispit za izvršitelja, u organizaciji Ministarstva pravde i državne uprave, i koji su dostojni za obavljanje ove profesije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik